Fotografie Cursussen
speciaal voor smartphone!

Leer hoe je je foto’s bewerkt als een pro op je iPhone

Hoe bewerk je je foto’s als een iPhone pro?

Ook al fotografeer je perfect, en dat doen de meeste mensen niet, dan nog zal je echt vrijwel altijd íets moeten bewerken aan een foto om hem perfect te krijgen. Natuurlijk, het is essentieel dat de opname zo goed mogelijk is. En dat betekent dat je een beetje kennis van zaken moet hebben over iPhone fotografie als basis voor perfecte foto’s. Gelukkig kun je dat leren in een iPhone fotografie cursus.

Een camera, en zeker de camera op je telefoon, is nog steeds niet zo geavanceerd als het menselijke oog. En dat vind ik bijzonder. Maar dat betekent ook dat je camera hetgeen wat jij ziet nooit precies op dezelfde manier zal vastleggen. Omdat een camera niet hetzelfde spectrum en bereik heeft als onze ogen. Gelukkig komen camera’s wel een heel eind. Maar voor dat laatste stukje perfectie heb je dus toch wat bewerking nodig. En dan heb ik het nu over het terugbrengen van je opname naar vrijwel precies hetzelfde als wat je zag toen je het fotografeerde.

Bewerken en ‘bewerken’.

In de fotografie heb je twee verschillende soorten van bewerken. De eerste is bewerken zoals fotojournalisten dat doen. Daarbij gaat het erom dat je niets toevoegt of structureel verandert aan het beeld. Het beeld moet immers de waarheid weergeven en dan kun je dus niet dingen gaan weghalen of toevoegen die niet ‘echt’ zijn.

Daarnaast heb je wat ik maar even ‘creatief bewerken’ noem. Daarbij kun je lekker doen wat je wilt met je foto’s en het zo gek maken als je zelf wilt. Het is wel belangrijk dat je dit verschil begrijpt. Ikzelf ben opgeleid als fotojournalist dus ik bewerk vrij minimaal met uitzondering van kleurenbeelden naar zwart/ wit of sepia achtige tonen omzetten. Dat gebeurde altijd al in de fotografie, sterker nog, zo is fotografie begonnen. Dus dat ‘mag’.

De work flow

Mijn work flow is als volgt;

  • Zorg dat je de opname maakt op een manier dat je inclusief bewerking maximaal bij je doel uitkomt
  • Dat betekent kennis van handmatig scherpstellen en handmatig belichten toepassen
  • Maak meerdere versies van je opname wat betreft belichting
  • Selecteer de opname waarvan je denkt dat die het beste te bewerken is voor een maximaal eindresultaat
  • Bewerk die foto optimaal

Wat betreft handmatig scherpstellen en handmatig belichten vewijs ik je graag naar deze iPhone cursus van Photo Class waarin je precies leert hoe dat moet op je smartphone en waarom het zo belangrijk is. Ik ga er nu vanuit dat je voor dit verdere blog op de hoogte bent van die kennis. Anders zal je bewerking ook nooit goed worden.

Bewerking of Editing

Betekent hetzelfde. Ik blijf het hier bewerking noemen. De moderne smartphones hebben allemaal een standaard bewerkingsprogramma op de telefoon zitten. Daarmee kom je al een heel eind wat betreft de standaard bewerkingen van de beelden op je telefoon. Zowel belichting, kleurzwemen, filters naar o.a. zwart/ wit als uitsnedes van je foto kun je hier al prima mee regelen. Als je jezelf deze instellingen meester maakt zul je zien dat je de resultaten van je fotografie meteen veel beter worden.

Het fijne van smartphone fotografie is natuurlijk dat het ook allemaal digitaal is. Dat betekent dat je superveel kunt fotograferen. Maar ook dat je in je bewerkingen altijd weer terug kan naar het origineel, want dat beeld onthoudt de telefoon. Via Terug naar Origineel of Herstel kom je altijd weer uit bij de oorspronkelijke afbeelding. Dus je kunt helemaal los met je bewerkingen zonder dat je je origineel kwijtraakt. en daardoor kun je dus ook heel snel leren hoe alles werkt.

Een kopie bewaren

Als je een foto mooi hebt bewerkt en je wilt hem houden, maar ook nog iets anders ermee proberen, dan kun je je bewerkte foto in ‘maximale’ of ‘werkelijke grootte’ mailen naar jezelf nadat je hem hebt opgeslagen na je eerste bewerking op je telefoon. Die versie heb je dan in je inbox zitten. Dan kun je op je telefoon weer terug naar je origineel en een hele andere toepassing proberen.

Bewerken leren

Ik kan er kort over zijn: je kunt het bewerken van foto’s op je telefoon het beste leren via video’s want dan zie je wat er gebeurt. Gelukkig heeft Photo Class zowel in de cursus iPhone als in de cursussen Smartphone voor Mama (iPhone & Samsung Smartphone fotografie) speciale modules zitten waarin je kort en bondig de basics van fotobewerking leert. En in de geheel cursus leer je natuurlijk ook hoe je fotografeert als een smartphone fotografie expert!

Kosten

Beide cursussen kosten slechts € 9,99! Dat betekent dat je voor een hele kleine investering zowel leert fotograferen als een smartphone fotografie pro maar ook leert hoe je snel, mooi en simpel jouw foto’s bewerkt tot perfectie en ze meteen kunt delen met iedereen om van te genieten!

Ik hoop je te zien bij Photo Class!

MEER BLOGS